Cheshire Home

Cheshire Home Cleary Estate is een woonzorgcentrum voor volwassenen met een beperking, en een dagopvang voor kinderen met een beperking. Het werd geopend in 1993 en bevindt zich in Port Elizabeth, Zuid-Afrika.

 

 

Website


In de residentiële voorziening wonen zowel mensen met een fysieke als mentale beperking. Er zijn ook personen met een niet aangeboren hersenletsel. Er is dus een grote verscheidenheid tussen de bewoners. De meeste personeelsleden zijn "basic care givers".

 

Het dagcentrum genaamd Happy Feet vangt kinderen op van 2 tot 18 jaar. De kinderen krijgen elke dag een warme maaltijd aangeboden en ook transport van en naar huis is geregeld. In het dagcentrum worden stimulerende activiteiten aangeboden.


Impact

 

Cheshire Home biedt mensen met een beperking onderdak, verzorging, maaltijden en sociale interactie. Meestal zijn deze mensen alleen, omdat hun familie geen interesse in hen heeft: soms kunnen ze de zorg niet aan, en soms is een kind/familielid met een beperking een bron van schaamte in de ogen van hun cultuur.

 

Cijfers:

  •  43 volwassenen wonen in Cheshire Home. De meesten blijven heel hun leven hier wonen.
  • 20 kinderen tussen 2 en 18 jaar komen naar de dagelijkse opvang. 

Noden & wensen

 

De overheid subsidieert slecht 25% van wat nodig is voor een optimale werking. Wat hoognodig is, is meer personeel aanwerven: een verpleegster, een ergotherapeut en/of een fysiotherapeut. Cheshire Home wil ook vier extra woonunits bouwen voor mensen die zelfstandiger willen en kunnen wonen.


Mogelijkheden als vrijwilliger/studenten

 

  •  Helpen in de dagelijkse werking van het centrum: maaltijden, bedtijd, wassen, aankleden, lezen, wandelen, ...
  • De verzorgers bijstaan in het dagcentrum voor kinderen met een beperking: maaltijden verzorging, spelen, activiteiten begeleiden en organiseren.
  • Uitstapjes begeleiden en organiseren voor de volwassenen
  • Bewoners begeleiden tijdens consultaties in het ziekenhuis
  • Activiteiten organiseren en begeleiden voor de bewoners zoals computer skills, werken met smartphone, brieven schrijven, ...
  • Donaties sorteren (kleding, huisraad, boeken, ...)
  • Helpen bij het organiseren van fondsenwervende activiteiten, bv. de Urban Run (september)
  • Werken in de tweedehands winkel (Cleary Charity Shop): donaties sorteren, verkoop, marketing, ... 

Interview

 

Vuyo Mashologu (31) van King Williamstown woont al 8 jaar in Cheshire Home. Een rugby ongeval op het middelbaar verlamde hem vanaf de nek. Vuyo: “De moeilijkste uitdaging was om mijn situatie te aanvaarden. Ik heb ook geleerd om om te gaan met negatieve opmerkingen; hoe kalm en vriendelijk te blijven. De meeste mensen weten niets over verlamming, en gaan ervan uit dat ik ook een mentale beperking heb. Je voelt je soms verwaarloosd, alsof je niemand bent. Maar ik heb geleerd dat ik ook een mens ben, die dingen kan zoals de rest.” Vuyo vindt het leven in Cheshire Home goed: “Het is hier fijn. We zijn vrij om te komen en gaan, wat anders is dan andere centra waar de poorten altijd gesloten zijn. Vrijheid is heel belangrijk voor mensen zoals wij. Het personeel is ook heel behulpzaam. Hoewel ze heel veel werk hebben, zijn ze altijd geduldig. Ook de vrijwilligers en studenten helpen ons echt.”

 

Vuyo is een vastberaden persoon. Hij heeft zichzelf bijvoorbeeld leren eten, maar studeert ook Business Management: “Het is een grote uitdaging, maar  ik houd wel van een uitdaging. Na mijn studies wil ik graag mijn eigen zaak opstarten. Ik wil klein beginnen, met een fitness centrum. Mijn droom is om een B&B of hotel te openen. En natuurlijk wil ik ook een gezin en een eigen woning.”

Startdagen

2020

13 Januari

27 Januari

10 Februari

24 Februari

9 Maart

23 Maart

6 April

20 April

4 Mei

18 Mei

1 Juni

22 Juni

6 Juli

20 Juli

3 Augustus

17 Augustus

31 Augustus

14 September

28 September

12 Oktober

26 Oktober

9 November

23 November