Geschiedenis

Amava ('ervaring' in Xhosa) werd in 2013 opgericht door Stijn en Riet Meheus (broer en zus). Riet liep stage in Zuid-Afrika in 2011 en zag de nood om lokale NPO’s (non-profit organisaties) te ondersteunen. Stijn, die haar een bezoek had gebracht, sprong direct mee op de kar. In 2013 startte Amava met het ondersteunen van 5 NPO's. Tegen 2019 was dit aantal al gegroeid naar 12 NPO's.

 

Door de Covid-pandemie in 2020 kwam er de noodzaak om de organisatie te herstructureren en werd er naar een manier gezocht om Amava nieuw leven in te blazen. Amava ging terug naar haar “roots” en besloot zich extra te focussen op de non-profit organisatie 'Zanethemba', om zo een grotere impact te hebben en structurele veranderingen te kunnen bieden. Als sinds 2013 werken Amava vzw en Zanethemba  erg nauw samen om zo de beste ondersteuning mogelijk te kunnen bieden.

Uiteraard hebben we nog banden met verschillende andere Zuid-Afrikaanse NGO's.

 

Sinds 2020 versterken Linde, Lana en Sophie het Amava-team. Deze dames werkten gedurende enkele maanden bij Zanethemba. 

 


Visie

Amava wilt zich graag inzetten om de kinderen die verblijven in Zanethemba de best mogelijke zorg en ondersteuning te bieden. Het is uitermate belangrijk dat er naast de basiszorgen ook therapeutisch aan de slag gegaan wordt met de kinderen.  Daarnaast trachten we ook de 'gaten' in de hulpverlening op te vullen en werken we rond preventie. Daarom ondersteunden we in 2019 de opstart van het Zanethemba life centre. Dit met als doel om hulpbehoevende moeders al van bij de zwangerschap de juiste ondersteuning te bieden zodat het kindje de beste start kan hebben in zijn of haar leven.

 

Daarnaast willen we onze stagiaires en vrijwilligers een onvergetelijke ervaring laten beleven en hen kennis laten maken met de Afrikaanse cultuur. Stagiaires en vrijwilligers mogen zich daarom verwachten aan een echte 'onderdompeling' in het Zuid-Afrikaanse leven.  


Missie

Amava biedt blijvende ondersteuning aan Zanethemba Charity Foundation te Port Elizabeth. Om Zanethemba zo goed mogelijk te ondersteunen, werkt Amava op twee niveaus. Eerst en vooral is het van belang financiële stabiliteit te voorzien voor Zanethemba. Om dit te verwezenlijken organiseert Amava op regelmatige basis fundraising-activiteiten, is er de ‘sponsor a cot’-actie en worden er subsidies e.d. aangevraagd. Daarnaast wordt er inhoudelijk mee nagedacht om de best mogelijke hulpverlening te bieden in beide facetten van Zanethemba.

 

Ook faciliteren we stagiair(es)  en vrijwilligers die op zoek zijn naar een buitenlandse ervaring. We bieden onze studenten en vrijwilligers alle ondersteuning om een leerrijke, veilige en vooral onvergetelijke tijd te beleven in Zuid-Afrika. 

Wij verzorgen: lokale (stage)begeleiding, accommodatie in een gastgezin en vervoer van en naar de stageplaats. Ook voor andere zaken zoals het zoeken naar vliegtickets, het vinden van een gepaste verzekering, het aanvragen van een visum en het plannen van vrijetijdsactiviteiten staan wij klaar met raad en daad. 

We zijn ons ervan bewust dat enkele weken/maanden zo ver van huis verblijven voor velen geen evidentie is en op zijn minst voor iedereen wat spannend/eng kan zijn! Daarom zetten wij enorm in op begeleiding en ondersteuning: zowel van op afstand met het Amava-team België als ter plekke met onze plaatselijke begeleidster.